Luzowanie obostrzeń, maj 2021. Metody dezynfekcji – przewodnik dla branż
18.05.21
Udostępnij
Maj w Polsce obfituje w otwarcie kolejnych branż, gastronomii, hoteli, kultury i rozrywki, szkół. Ci, którzy ponownie rozpoczynają działalność mają obowiązek dbać o bezpieczeństwo swoje, pracowników oraz klientów. Luzowanie obostrzeń, czyli koniec lockdownu w jego zaostrzonej wersji nie oznacza pożegnania się na dobre z reżimem sanitarnym. Dlatego warto wiedzieć, jakie metody dezynfekcji sprawdzą się w danej branży.
- Badania laboratoryjne w wyniku kontroli sanitarnych przeprowadzonych w kwietniu tego roku we Włoszech potwierdzają liczne ślady koronawirusa w supermarketach.
- W miejscach, gdzie przebywa większa ilość ludzi ważna jest bieżąca dezynfekcja rąk oraz dezynfekcja manualna, a także dystans i korzystanie z maseczek ochronnych.
- Dezynfekcja metodą zamgławiania, w tym dezynfekcja elektrostatyczna to kluczowy rodzaj odkażania pomieszczeń. Jest najwydajniejsza, bo obejmuje zarówno powietrze, jak i powierzchnie oraz bezpieczna, ponieważ realizowana jest produktami z pozwoleniem Ministra Zdrowia.
Otwarte centra handlowe, restauracje, bary, hotele, siłownie, kina, szkoły nadal obowiązują zasady bezpieczeństwa w pandemii. Badania wykazują, że pomimo spadku zachorowań, SARS-CoV-2 jest obecny w naszym otoczeniu. Laboratoria badające próbki pod kątem jego obecności potwierdzają, że utrzymuje się na powierzchni często dotykanych przez nas przedmiotów. We Włoszech przeprowadzono w kwietniu kontrole sanitarne w supermarketach. Potwierdziły one obecność wirusa na terminalach płatniczych, przyciskach do wag, wózkach i koszykach na zakupy. Ponadto wirus lubi towarzystwo ludzi, łatwiej zarazić się nim w pomieszczeniach zamkniętych, gdzie przebywa więcej osób. Amerykańska agencja rządowa Centers for Disease Control and Prevention dowiodła, że osoby dorosłe, u których stwierdzono zakażenie COVID-19, częściej odwiedzały restauracje i kawiarnie w ostatnich 14 dniach przed wykonaniem testu, niż ci, którzy uzyskali jego negatywny wynik. Dlatego zluzowanie obostrzeń i ponowne otwarcie miejsc publicznych stanowi duże wyzwanie dla właścicieli i menedżerów. Przez cały czas – nie tylko w pierwszych dniach otwarcia – powinni dbać o bezpieczną przestrzeń. To warunek tego, że klienci wrócą do nich, bo będą zdrowi, ale i zadowoleni z zapewnienia im maksymalnego bezpieczeństwa. Dlatego warto wiedzieć, jakie metody dezynfekcji można wykonać w danym typie obiektu.
Ponowne otwarcie i co dalej?
Jakie działania, produkty, usługi pomogą otwartym branżom w ich codziennym funkcjonowaniu po lockdownie? Eksperci podkreślają, że nadal ma sens stosowane różnych metod dezynfekcji powierzchni i powietrza. Dodatkowo należy przestrzegać pozostałych zasad antypandemicznych stosowanych dotychczas. Dystans, dezynfekcja i maseczki to bez wątpienia nadal najpewniejsze bufory bezpieczeństwa przed zakażeniem SARS-CoV-2.
Jak dopasować metody dezynfekcji do branży?
W gąszczu przepisów, a tym bardziej w gąszczu spragnionych normalności klientów łatwo zapomnieć o tym, co najważniejsze – bezpieczeństwie odwiedzających lokale. Jak właściwie o nie zadbać? Które metody dezynfekcji sprawdzą się w małych biurach, a które w szkołach? Nasz ekspert podpowiada, według kolejności otwierania branż, jak dbać regularnie o czystą, wolną od wirusów i bakterii przestrzeń.
Przewodnik po harmonogramie łagodzenia obostrzeń – jakie metody dezynfekcji stosować dla bezpieczeństwa uczniów, pracowników i klientów?
1 maja
Rząd wprowadził jednolite zasady bezpieczeństwa w całym kraju. Oznacza to, że od tego dnia każdy region obowiązuje jeden harmonogram luzowania obostrzeń. Na początku miesiąca do regularnej działalności wróciły salony fryzjerskie i kosmetyczne.
Ekspert radzi: Wietrzenie, dezynfekcja pomieszczeń oraz dezynfekcja rąk
Salony kosmetyczne i fryzjerskie to obiekty gdzie rutynowe mycie i dezynfekcja wyposażenia są stosowane na co dzień. Czasem jednak trudno jest dokładnie wywietrzyć pomieszczenia, wówczas warto zastosować ozonowanie lub zamgławianie. Ponadto mycie rąk w każdym przypadku jest pożądane. Jednak nie zawsze mamy dostęp do umywalki, a dezynfekcja rąk w przypadku wirusów i bakterii jest wskazana. Dlatego klientom i pracownikom powinniśmy zapewnić właściwy płyn do dezynfekcji zawierający w składzie odpowiednie stężenie alkoholu. Podobnie w obiektach sportowych z jednym wyjątkiem. Ozonowanie nie ma zastosowania w pomieszczeniach o dużej kubaturze.
4 maja
Otwarcie:
– instytucji kultury, galerii sztuki i muzeów. Obowiązuje limit 1 osoba na 15 m2 oraz przestrzeganie ścisłego reżimu sanitarnego
– dużych placówek handlowych – otwarte sklepy budowlane, meblowe, galerie handlowe. Obowiązuje limit 1 osoba na 15 m2, działalność w ścisłym reżimie sanitarnym
– miejsc kultu religijnego – obowiązuje limit 1 osoba na 15 m2 oraz działalność w ścisłym reżimie sanitarnym
– szkół podstawowych – nauka stacjonarna dla klas 1-3, obowiązuje ścisły reżim sanitarny – m.in. wietrzenie sal podczas przerw oraz dezynfekcja placówek w weekendy.
Ekspert radzi: Dezynfekcja i czyszczenie klimatyzacji i wentylacji
Największe ryzyko niesie przebywanie wielu osób w jednym pomieszczeniu przez dłuższy czas. Noszenie maseczek może nie wystarczyć, gdy pomieszczenia nie są dobrze i często wietrzone. Dlatego ważne jest czyszczenie i dezynfekcja systemów klimatyzacji i wentylacji. W tego typu przestrzeniach nie można zapominać także o rutynowej dezynfekcji powierzchni metodami manualnymi. O ile warunki na to pozwalają, warto również zamówić dezynfekcję metodą zamgławiania, zwłaszcza z wykorzystaniem elektrostatyki: skuteczną i szybką. Ozonowanie zarezerwowane jest jednak do mniejszych kubatur. Zarządcy obiektów publicznych powinni zapewnić użytkownikom możliwość mycia lub – jeśli warunki na to nie pozwalają – dezynfekcji rąk. Dlatego we wszystkich takich obiektach powinny znajdować się dozowniki płynów dezynfekujących.
8 maja
Otwarcie:
– hoteli, gdzie nadal pozostają zamknięte strefy wellness&spa i gastronomiczne. Obowiązuje limit osób – maks. 50 proc. obłożenia obiektu.
Ekspert radzi: Liczy się doświadczony dostawca usługi czystości, w tym dezynfekcji
Ekipy sprzątające hotele doskonale znają zasady i metody dezynfekcji. Tu, tak jak w innych obiektach, warto stosować dezynfekcję powierzchni i powietrza. Przy wejściach należy udostępnić pojemniki z dozownikami płynów do dezynfekcji. W tych miejscach dochodzi do kontaktu wielu osób z takimi przedmiotami, jak klamki, lady, terminale płatnicze, stoliki. I to właśnie w tych miejscach podczas kontroli sanitarnych wykrywa się obecność wirusa.
Ponadto część materiału genetycznego wirusa wywołującego COVID-19 może przetrwać w kurzu do miesiąca czasu jak donosi Ameryce Society for Microbiology. Dlatego zarówno profesjonalna dezynfekcja, jak i bieżące usuwanie kurzu zapewnia bezpieczne i zdrowe środowisko. Warto o tym pamiętać, wybierając firmę sprzątającą. Warto też sprawdzić, jakie metody dezynfekcji oferuje.
15 maja
Został zniesiony obowiązek noszenia maseczek na świeżym powietrzu. Luzowanie obostrzeń tym razem objęło:
– transport zbiorowy, w pojazdach może znaleźć się tylu pasażerów, ile jest miejsc siedzących lub 50 proc. liczby wszystkich miejsc siedzących i stojących
– gastronomię zewnętrzną oraz imprezy okolicznościowe na świeżym powietrzu. Tutaj musi być zachowany dystans między stolikami: zajęty co drugi stolik, odległość między nimi min. 1,5 m albo przegroda między nimi o wysokości min. 1 m, licząc od powierzchni stolika
– kulturę i rozrywkę – kina, projekcje filmowe, teatry, opery, filharmonie na świeżym powietrzu – maks. 50-procentowe obłożenie
– domy i ośrodki kultury, świetlice, działalność edukacyjną i animacyjną prowadzoną przez instytucje kultury na otwartym powietrzu z zachowaniem reżimu sanitarnego
– edukację, ponownie zostały otwarte szkoły podstawowe i średnie, nauka w klasach 4-8 szkół podstawowych i 1-4 ponadpodstawowych odbywa się trybie, obowiązuje reżim sanitarny m.in. wietrzenie sal na przerwach oraz dezynfekcja placówek w weekendy
– obiekty sportowe na świeżym powietrzu – obowiązują limity osobowe: maks. 25 proc. publiczności; w zajęciach i wydarzeniach sportowych poza obiektami sportowymi – maks. do 150 osób.
Ekspert radzi: Otwarcie restauracji. Tu liczy się rutyna w utrzymaniu czystości i dezynfekcja
Dla gastronomii 15 maja był jak powtórka Sylwestra sprzed czasów pandemii. Wielu właścicieli lokali zapraszało na wspólny toast w nocy z 14 na 15 maja, a goście odpowiedzieli tłumnie na zaproszenie. Przed lokalami w wielu miastach Polski spotkać można było tłumy. Pamiętajmy, że mimo tej euforii, pandemia nie została odwołana. Nie mamy jeszcze pełnej tzw. stadnej odporności i nie wiadomo, kiedy ją osiągniemy, mimo rosnącej liczby zaszczepionych osób. Rutynowa dezynfekcja rąk i miejsc dotykowych podnosi poziom zabezpieczenia przed koronawirusem, o którym nie należy na ten moment jeszcze zapominać. Jeżeli przebywamy na świeżym powietrzu, ale w tłumie innych osób – zakładajmy maseczki. Trzeba pamiętać, że to najpewniejszy środek ochrony przed wirusem SARS Cov-2. Gdy znajdujemy się w miejscach, gdzie jest możliwość otwarcia okien – starajmy się to zapewnić, o ile pogoda na to pozwala.
21 maja
Kolejne łagodzenie obostrzeń czeka:
– kulturę i rozrywkę: kina, teatry, opery, filharmonie mogą mieć obłożenie do 50 proc. przy zachowaniu reżimu sanitarnego, m.in. dystansu, dezynfekcji rąk, noszenia maseczek, a uczestnicy nie mogą spożywać napojów ani posiłków; parki rozrywki na świeżym powietrzu – obłożenie 50 proc.
– domy i ośrodki kultury, świetlice, działalność edukacyjną i animacyjną prowadzoną przez instytucje kultury w pomieszczeniach, wznowienie działalności pod warunkiem zachowania reżimu sanitarnego.
Ekspert radzi: Skuteczność zapewnią dobrane przez profesjonalistów metody dezynfekcji
Wiemy jak świat kultury czeka na otwarcie obiektów. Dlatego właściciele obiektów zrobią wszystko, by było bezpiecznie. Tu wsparcie dają zawsze firmy, które oferują cały pakiet usług dezynfekcji o wysokiej skuteczności i sprawności. Dla dużych kubatur najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście zamgławianie i takie organizowanie sprzątania, by zawsze uwzględniać dezynfekcję miejsc dotykowych. Pamiętajmy też, że w takich obiektach zawsze warto przewidzieć dodatkowe dozowniki maseczek ochronnych i pojemniki do zbierania już zużytych. No i oczywiście – jak wszędzie dezynfekcja rąk.
28 maja
– gastronomia wewnętrzna – w lokalu maks. 50 proc. obłożenia, dystans między stolikami (zajęty może być co drugi stolik, odległość między stolikami musi wynosić co najmniej 1,5 m – chyba że między nimi znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika)
– imprezy okolicznościowe w lokalu (m.in. wesela i komunie), maks. 50 osób (Ważne! Do limitu nie wliczają się osoby w pełni zaszczepione przeciw COVID-19)
– sport
- kryte obiekty sportowe, baseny otwarte dla wszystkich, 50 proc. obłożenia obiektu (dot. również publiczności, zajęte co drugie miejsce na widowni)
- zajęcia i wydarzenia sportowe poza obiektami sportowymi, limit do 250 osób
- siłownie, kluby fitness, solaria, limit 1 osoba na 15m2, obowiązuje reżim sanitarny.
Ekspert radzi: Po pierwsze dezynfekcja miejsc dotykowych, wentylacji i klimatyzacji
Otwarte obiekty gastronomiczne to największe wyzwanie dla ich właścicieli. Bo tu już nie da się przebywać w maseczkach. Dlatego niezwykle ważne jest wietrzenie pomieszczeń, mycie i dezynfekcja systemów wentylacji i klimatyzacji, dezynfekcja pomieszczeń i miejsc dotykowych. A w sanitariatach warto zabezpieczyć płyny do dezynfekcji rąk.
29 maja
Dalsze łagodzenie obostrzeń:
– edukacja – szkoły podstawowe i średnie, nauka stacjonarna dla wszystkich uczniów, ścisły reżim sanitarny: wietrzenie sal podczas przerw, dezynfekcja placówek w weekendy.
Ekspert radzi: Dezynfekcja chemiczna odpowiednio wykonana jest bezpieczna
Najbezpieczniejszym i najwydajniejszym zabiegiem dezynfekcji będzie tu zamgławianie, zwłaszcza dezynfekcja elektrostatyczna. Pewną trudność stanowią rośliny znajdujące się w pomieszczeniach. Jednak profesjonalna firma potrafi tak zorganizować realizację usługi, aby zarówno sprzęt, jak fauna i flora nie ucierpiały podczas dezynfekcji. W obiektach typu szkoły czy kina, kiedy w godzinach ich otwarcia przebywa duża ilość osób, po każdym dniu należałoby dezynfekować wszystkie pomieszczenia.