System IMFOOD sposobem na realną poprawę żywienia w szpitalu
22.03.22
Udostępnij
Dobrze funkcjonujący system żywienia w szpitalu jest integralnym elementem procesu leczenia. Niedostosowane i słabe jakościowo żywienie może wpłynąć na skuteczność leczenia oraz długość rekonwalescencji i tym samym powoduje przedłużenie pobytu pacjenta w placówce leczniczej, oraz zwiększenie kosztów jego leczenia. Odpowiedzią na te potrzeby jest system IMFOOD oferowany przez Grupę Impel.
Żywienie w szpitalu ważnym elementem procesu leczenia
Żywienie pacjentów w polskich szpitalach od lat budzi wiele kontrowersji i zastrzeżeń. Nie jest tajemnicą, że Polska wydaje na ochronę zdrowia najmniej wśród krajów Unii Europejskiej. W 2020 roku było to 4,8% PKB. Dla porównania Niemcy, które są liderem w tej statystyce, wydają 11,2% swojego PKB (źródło Puls Medycyny).
Taka sytuacja przekłada się na niską kondycję finansową szpitali, co bezpośrednio wpływa na jakość żywienia polskich pacjentów. Nie jest rzadkością, że koszty leczenia pacjentów w szpitalu są często wyższe niż wartość kontraktu, a to powoduje konieczność ograniczenia kosztów. W najbliższych latach rząd zapowiada wzrost środków przeznaczanych na ochronę zdrowia. Jednak w jaki sposób tu i teraz można polepszyć sytuację żywieniową w naszych szpitalach i co zrobić, aby pacjenci otrzymywali posiłki, które realnie będą wspierać proces dochodzenia do zdrowia?

Jak działa nowoczesny system zarządzania szpitalnym jedzeniem?
Jednym z rozwiązań, które skutecznie zmieniają jakość posiłków w polskich szpitalach jest nowoczesny system żywienia szpitalnego oferowany przez Grupę Impel. IMFOOD to elastyczny system, którego podstawą jest autonomiczna platforma informatyczna zarządzającą organizacją procesów żywienia. Osoba zarządzająca procesem żywienia w danym szpitalu bazuje na gotowych rozwiązaniach-szablonach w zakresie zamawiania posiłków, zgłaszania korekt czy kontroli jadłospisów. Dostęp do niej jest możliwy za pomocą dowolnego urządzenia elektronicznego takiego jak komputer, tablet czy smartfon.
Każdy pacjent po przyjęciu do szpitala jest rejestrowany w systemie. IMFOOD generuje dla niego zamówienie zgodnie z przypisaną przez lekarza prowadzącego dietą.
Zdecydowana poprawa jakości żywienia
Diety w ramach systemu IMFOOD zostały opracowane we współpracy z ekspertami z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Pacjenci szpitali, w których funkcjonuje IMFOOD otrzymują posiłki zgodne ze specjalistyczną dietą zaleconą przez lekarza. Dieta może też być indywidualnie modyfikowana, jeśli istnieje taka potrzeba. W skład każdego posiłku wchodzi porcja owoców lub warzyw.
Cel, jaki przyświecał opracowaniu systemu IMFOOD było stworzenie standardu żywienia pacjentów w szpitalach, który odpowiada aktualnemu stanowi wiedzy z zakresu dietetyki i żywienia osób chorych. Wszystkie zalecenia mówią wprost, że żywienie pacjentów powinno wspomagać proces terapeutyczny. W systemie IMFOOD pacjenci otrzymują posiłki zgodne z zapotrzebowaniem wynikającym ze stanu zdrowia. Dania są smaczne, odpowiednio zbilansowane i podane w sposób estetyczny – podsumowuje Elżbieta Kantowicz, prezes Impel Catering, twórcy nowoczesnego systemu.

IMFOOD realnie wspiera pacjentów w dochodzeniu do zdrowia. Dodatkowo zwiększa efektywność zarządzania procesem żywienia w szpitalu, co niesie za sobą szereg oszczędności i usprawnień.
IMFOOD zapewnia także duże wsparcie dla dietetyków zatrudnionych w szpitalu. System automatycznie wykonuje wiele powtarzalnych czynności. Jadłospisy w ramach poszczególnych diet są z góry ustalone. Dietetycy nie muszą na bieżąco zajmować się układaniem i weryfikowaniem menu. Zaoszczędzony w ten sposób czas mogą przeznaczyć na indywidualną pracę z pacjentami i ich edukację żywieniową – dodaje Elżbieta Kantowicz.
Zarządzanie procesem żywienia
Dane trafiają bezpośrednio do magazynu z ilością asortymentu niezbędnego do przygotowania posiłków na dany dzień pobytu pacjenta w szpitalu. System automatycznie tworzy zamówienia dla dostawców i tym samym zapewnia bezpieczeństwo i ciągłość procesu żywienia w jednostce. Pracownikom zajmującym się dystrybucją posiłków dostarcza informacji o ilościach poszczególnych posiłków do spakowania na wózek i miejscach dystrybucji.
Baza danych systemu IMFOOD zapewnia kadrze zarządzającej szpitala pełną transparentność procesów. Osoba odpowiedzialna za proces żywienia w szpitalu ma dostęp do informacji o przebiegu usługi oraz pełną analizę środków wydatkowanych na żywienie. System automatycznie generuje wymagane przez szpital raporty i zestawienia.
Efektywne zarządzanie procesem żywienia w szpitalu
IMFOOD dzięki zwiększeniu efektywności procesów generuje oszczędności w kluczowych obszarach procesu żywienia w porównaniu do tradycyjnego modelu wykorzystywanego w polskich szpitalach.
Do najważniejszych należy zaliczyć:
- oszczędność mediów wykorzystywanych w procesie produkcji żywności
- zmniejszenie ilości odpadów
- zmniejszenie parku maszynowego w postaci sprzętu kuchennego niezbędnego do przygotowania posiłków
- zmniejszenie powierzchni kuchni szpitalnej co wpływa na koszty utrzymania powierzchni niezbędnie do przygotowania posiłków (np. utrzymanie właściwego stanu technicznego, czy usług dezynfekcji, czy deratyzacji)
- wsparcie procesów związanych z czasochłonnym tworzeniem jadłospisów.
Zaoszczędzone w ten sposób środki pozwalają na zwiększenie nakładów na tak zwany „wsad do kotła”. Dzięki oszczędnościom możliwy jest zakup lepszej jakości produktów i półproduktów spożywczych, które znacząco wpływają na zwiększenie wartości odżywczej posiłków. Przygotowywane w ramach IMFOOD’u posiłki są lepiej skomponowane, bardziej urozmaicone i oparte na świeżych produktach sezonowych.
Obecnie system IMFOOD został wdrożony w dwóch szpitalach w Polsce, tj. w Toruniu oraz w Kielcach.

Powiązane artykuły


Jak zmienić jakość żywienia w polskich szpitalach?
Żywienie w polskich szpitalach od wielu lat jest częstym tematem poruszanym w kontekście rozmów i dyskusji na temat k...
15.11.23

Jak wygląda współpraca firm zewnętrznych z wojskiem?
Obiekty wojskowe, jak wszystkie inne obiekty, wymagają realizacji usług niezbędnych do ich prawidłowego funkcjonowani...
05.10.23
